Maailmankuva


Taikuus Venäjällä

Euroopassa yleisesti käytössä oleva sauvataikuus ei ole löytänyt vielä oikein tietään Venäjälle: taikasauvojen maahantuontia valvotaan tarkasti ja sauvoista pidetään rekisteriä, eikä lupia sauvan maahantuomiseen tai hallussapitoon ole helppo saada. Vuosien mittaa moni ulkomailla opiskellut tai matkustellut velho on kuitenkin hankkinut taikasauvan ja sauvataikuus on herättänyt laajaa kiinnostusta, mutta myös jyrkkää vastustusta. Sen edut ovat kuitenkin niin kiistattomat, että useimmat uskovat olevan vain ajan kysymys milloin sauvataikuus syrjäyttää perinteisemmät taikuuden muodot.

Perinteinen loitsurunoihin, liemiin, rituaaleihin ja lauluihin perustuva taikuus vaatii käyttäjältään paitsi huomattavaa lahjakkuutta myös aikaa ja mahdollisuutta pitkälliseen opiskeluun ja harjoitteluun. Siksi lähinnä joutilaalla yläluokalla on aikaa opiskella taikuutta niin, että siitä olisi sanottavaa iloa tai hyötyä. Taikuus onkin Venäjällä pitkälti rikkaiden aatelissukujen etuoikeus. Viime vuosikymmeninä tosin yhä useampi vakaras porvari on lähettänyt lapsensa Ranskan Beauxbatonsiin ja Pariisi on ollut jo pitkään aatelisnoitien ja -velhojen suosiossa. Samalla sauvataikuuskin alkaa saada hiljalleen jalansijaa Venäjällä. Sauvataikuus on nimittäin nopeampaa, täsmällisempää, tehokkaampaa - sauvan kanssa keskivertotaikojakin pääsee jopa parempiin tuloksiin kuin voimakas mestari ilman sauvaa. Lisäksi sauvataikuus on jokaisen taikomaan kykenevän omaksuttavissa melko lyhyellä koulutuksella.

Mutta samalla taikuus on yllättäen myös työväenluokan ja köyhälistön ulottuvilla. Ja se uhkaa horjuttaa taikamaailman ikäaikaista järjestystä samalla kuin myös Venäjällä laajemminkin puhaltavat oudot ja uhkaavat tuulet. Duumassa onkin alettu keskustella taikasauvojen kieltämisestä ja huhutaan, että ohrana valvoo tarkasti, ketkä ostavat taikasauvan tai edes puhuvat sauvataikuudesta.

Poliittinen tilanne

Eletään vuotta 1916. Euroopassa riehuu maailmanpalo, joka tullaan myöhemmin tuntemaan nimellä ensimmäinen maailmansota. Taikayhteisöön sota ei kuitenkaan yllä: Venäjän, kuten monen muunkin maan taikahallinnot ovat allekirjoittaneet sitovan taikasopimuksen (ns. puuttumattomuussopimus), joka velvoittaa maiden taikayhteisöt pysyttelemään erossa sotatoimista. Tosin mitä pidempään sota kestää, sitä hauraammalta tuntuu puuttumattomuussopimuksen takuu rauhasta ja sitä villimmiksi käyvät huhut siitä että eri maiden taika-armeijat valmistautuvat sotaan. Vaikka taika-Venäjä ei virallisesti kyseenalaista puuttumattomuussopimusta, on salaisissa kabineteissa puhuttu jo sodan tuomista uhkista ja mahdollisuuksista...

Koska vain harva taikakykyinen on saanut Venäjällä mahdollisuuden opetella kunnolla käyttämään voimiaan, eivät jästi- ja taikamaailma ole olleet yhtä suuressa määrin erillään toisistaan kuin monissa muissa maissa. Heikosti taikavoimiaan käyttämään oppineita noitia ja velhoja on perinteisesti hakeutunut luostareihin, toiminut erilaisina parantajaeukkoina tai kiertävinä tempuntekijöinä. Etenkin luostarit ovat jo pitkään olleet paikka, jossa muut kuin rikkaat aateliset noidat ja velhot ovat voineet kaikessa rauhassa opetella käyttämään taikavoimiaan maalaamalla ikoneihin suojarituaaleja tai parantamalla luostareista apua hakevia sairaita.

Mutta nyt jästien sodan myötä Venäjän taikamaailma ja jästimaailma ovat ajautuneet nopeasti erilleen toisistaan. Aurorilaitoksen alaisuuteen on perustettu erillinen yksikkö (ns. ohrana), jonka pääasiallisiin tehtäviin kuuluu mm. valvoa taikaväen ja jästimaailman välistä kanssakäymistä, ettei mikään maa pääsisi ainakaan syyttämään Venäjää puuttumattomuussopimuksen rikkomisesta. Ohrana on kuitenkin kasvanut nopeasti, eikä kukaan tiedä kuinka laajalle sen valvontakoneisto ulottuu.

Uusien aatteiden ja ideologioiden virtaa on kuitenkin mahdotonta padota ja jästimaailmasta alkunsa saanut yhteiskunnallinen liikehdintä on laajenemassa hyvää vauhtia myös taikamaailman puolelle. On sosialismia ja anarkismia, on erilaisia separatistiryhmiä ja kaikenlaisia ääriliikkeitä. Samalla kun perinteinen yhteiskuntajärjestys horjuu ja jästi-Venäjän sotilaat perääntyvät ovat suomalaiset ja kasakstanilaiset velhot ja noidat alkaneet puhua yhä rohkeammin itsenäisyyshaaveistaan.

Venäjän taikamaailma on aina ollut eristynyt ja sisäänpäin kääntynyt, moni eurooppalainen sanoisi sitä jopa takapajuiseksi. Ylin poliittinen valta on teorian tasolla Venäjän tsaari Nikolailla. Käytännössä Romanovit ovat kuitenkin jo yli sadan vuoden ajan jättäneet taikamaailman asiat taikasukujen jäsenistä koostuvan duuman hoidettavaksi, eivätkä taikasuvut vastaavasti sekaannu jästimaailman hallintoon ja hovin asioihin. Venäjän taikamaailmassa valtaa käyttää siis lähinnä vanhojen, puhdasveristen aatelisten taikasukujen edustajista koostuva duuma. Porvaristolle ja työväestölle lobbaaminen, lahjominen tai duumapaikan ostaminen oman edustajan käyttöön ovat käytännössä ainoat mahdollisuudet vaikuttaa taikalainsäädäntöön.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita